Këta njerëz nuk duhet të hanë kurrë vezë gjysmë të ziera

vovalbania September 17, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Këta njerëz nuk duhet të hanë kurrë vezë gjysmë të ziera

Disa njerëz nuk mund të hanë vezë, të tjerë preferojnë vezë të ziera ose të skuqura lehtë, në të cilat u pëlqen të zhytin bukën e tyre; por sa e sigurt është të hash një të verdhë veze që është pothuajse plotësisht e lëngshme? Sipas nutricionistëve, ka rreziqe.

Siç e dini ndoshta, një nga rreziqet më të mëdha të ngrënies së vezëve të papjekura është salmonela; bakteret që mund të shkaktojnë probleme të ndryshme shëndetësore si diarre, ethe ose të dridhura, por në disa raste simptoma më serioze. Salmonela zakonisht është shumë më e zakonshme në ushqimin e papërpunuar ose të papjekur sesa në ushqimin e gatuar mirë.

– Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thotë se çdo ushqim me origjinë shtazore mund të kontaminohet me salmonelë; si vezët, shpendët, viçi dhe peshku.

“Prandaj, ata arrijnë në përfundimin se asnjë nga këto produkte nuk është i sigurt për t’u ngrënë nëse është i papërpunuar ose i përpunuar lehtë”, tha dietologia Amanda Holtzer.
Sa kohë duhet të ziejnë apo skuqen vezët?

“Është e nevojshme të skuqni vezët për të paktën dy deri në tre minuta”, këshillon Amanda.  “Kur tundni tiganin, të bardhat e vezëve nuk duhet të tunden ose të mbeten xhelatinoze dhe e verdha nuk duhet të dridhet. Përsa i përket gatimit, nëse dëshironi që veza të zihet fort, pasi të vlojë uji ziejeni për 10 deri në 12 minuta në varësi të madhësisë, ndërsa mjaftojnë 5-7 minuta. për një vezë të zier butë. Përveç trajtimit të mirë termik, rreziku i infeksionit mund të parandalohet edhe me ruajtjen e duhur të vezëve”, thekson dietologia.

Kush nuk duhet të hajë të verdhat e lëngshme të vezëve?

“Pavarësisht nga rreziqet, shumica e njerëzve të shëndetshëm nuk duhet të shqetësohen shumë për konsumimin e të verdhës së vezës së lëngshme. Edhe pse janë më të ekspozuara ndaj rrezikut të infeksionit, të verdhat e lëngshme të vezëve zakonisht janë të sigurta për t’u ngrënë”, theksoi bashkëthemeluesja e FVDfuel, dietologia Kaylen Bogden për Huff Post. “Të vetmit persona që duhet të përmbahen nga e verdha e lëngshme e vezës janë gratë shtatzëna, fëmijët nën moshën pesë vjeç dhe personat me sistem imunitar të komprometuar”.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 47747 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE