Shqipëria rrezikon 100 mln euro gjobë; Ministria e Infrastrukturës anuloi koncesionin në Portin e Durrësit

vovalbania November 15, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Sekuestrohen 25 mijë litra naftë kontrabandë në Durrës!

Shqipëria rrezikon të marrë një tjetër gjobë mbi 100 milionë euro në arbitrazh për shkak të vendimeve të marra nga Ministria e Infrastrukturës që aktualisht drejtohet nga Belinda Balluku. Kompania turke Kurum, fitoi në 2011-ën një koncesion 30-vjeçar për menaxhimin e terminalit të kontenierëve në portin e Durrësit.

Por, në 2017-ën, Damian Gjiknuri ministri i atëhershëm kërkon anulimin e koncesionit duke hapur çështje gjyqësore për shkak të mospërmbushjes së kushteve kontraktuale nga kompania.

Si Gjykata Administrative ashtu edhe ajo e Apelit konfirmuan të drejtën e Ministrisë për zgjidhjen e kontratës. Më pas me marrjen e dikasterit nga Belinda Balluku, në 3 shkurt 2020, përmbaruesit shkojnë për të larguar kompaninë turke nga porti i Durrësit.

Për këto veprime, kompania turke ka bërë padi në arbitrazh më 23 shtator të 2020-ës. Gjykata e Arbitrazhit në Amerikë ka nisur procesin e administrimit të provave dhe dokumentacioneve të dosjes.

Ky është hapi i fundit procedurial, për të kaluar më pas në procesin e shqyrtimit të padisë dhe në fund të vendimmarrjes.

Gjoba për Shqipërinë në rastin e humbjes së çështjes mund të kalojë dhe shifrën e 100 milionë eurove duke marrë parasysh edhe kostot e mbrojtjes.

Terminali i kontejnerëve i është dhënë tashmë me koncesion një kompanie të regjistruar në Maltë, “Hili Company Limited”e cila ka hapur një kompani në Shqipëri dhe qe bën vetëm operimin dhe mirëmbajtjen.

Me kontratën e nënshkruar në 8 mars të 2021-it koncesioni iu dha kompanisë së re për 3.8 miliardë lek, ose 32 milionë euro për pesë vite.

Edhe kjo kompani do largohet prej andej së bashku me gjithë procesin e ngarkim shkarkimit të kontejnerëve pasi porti i Durrësit do kthehet në një port jahtesh.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 26332 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE