Sipas studimit të ri, salsiçeve dhe proshutave iu shtua edhe një efekt tjetër negativ në shëndet!

vovalbania January 19, 2023 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Sipas studimit të ri, salsiçeve dhe proshutave iu shtua edhe një efekt tjetër negativ në shëndet!

Ushqimet e mëngjesit ose të mbrëmjes, proshuta dhe salsiçet mund t’i pëlqejnë vetëm një grupi të caktuar njerëzish, por që e duan atë mund t’i hanë brenda dhe me gjithçka dhe në çdo kohë të ditës. Dy versionet e mishit të përpunuar nuk i janë bashkuar asnjëherë listës së ushqimeve të shëndetshme dhe kjo i detyrohet aditivëve, konservuesve, yndyrave të ngopura dhe përbërsve të tjerë në këto ushqime.

Për një kohë të gjatë, ato ishin të lidhura me rrezikun e rritur të presionit të lartë të gjakut, kolesterolit të lartë, obezitetit dhe sëmundjeve të zemrës në afat të gjatë. Dhe tani, një studim i ri i lidh këto dy ushqime edhe me diabetin e tipit 2. Diabeti i tipit 2 është një nga format më të përhapura të çrregullimit të stilit të jetesës globalisht dhe shpesh fajësohet për obezitetin, marrjen e tepërt të karbohidrateve, rezistencën ose pamjaftueshmërinë e sheqerit dhe insulinës.

Ekspertët thonë se mishi i përpunuar është i ngarkuar me kimikate ruajtëse që mund të rrisin rrezikun e çrregullimit të stilit të jetesës. Për këtë studim, ekspertët gjurmuan dietën dhe normën e diabetit të 104000 njerëzve gjatë një periudhe 12-vjeçare. Ata zbuluan se gjendja kishte 27 për qind më shumë gjasa të ndodhte te njerëzit që konsumonin më shumë nitrate, një ruajtës që gjendet në proshutë, sallam dhe salsiçe në krahasim me të tjerët. Autori kryesor i studimit nga “Universiteti Sorbonne” Paris Nord zbuloi se njerëzit duhet të kufizojnë marrjen e ushqimeve të larta në nitrit natriumi.

Ekspertët thanë se rezultatet theksuan rëndësinë e kufizimit të përdorimit të aditivëve të nitriteve në ushqimet e përpunuara. Hulumtimet sugjerojnë se nitritet, kur shtohen artificialisht në mish të përpunuar, shoqërohen gjithashtu me një rrezik të shtuar të kancerit të prostatës, zorrëve dhe gjirit. Në mënyrë ideale, njeriu nuk duhet të hajë më shumë se 70 gram mish të përpunuar në ditë, që është e barabartë me një proshutë e gjysmë në ditë.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 45397 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE