Si të bëni një mumje?! Zbulohen formulat befasuese të egjiptianëve të lashtë!

vovalbania February 04, 2023 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Si të bëni një mumje?! Zbulohen formulat befasuese të egjiptianëve të lashtë!

Zbulimi i një grupi të pazakontë enësh qeramike ka hedhur dritë të re mbi procesin e mumifikimit në Egjiptin e lashtë, sipas një studimi të ri. Rreth 2500 vjet të vjetra, 31 kavanozët u zbuluan në një punishte balsamimi në nekropolin e famshëm të Saqqara, afër Kajros. Studimi u publikua të mërkurën në revistën “Nature”.

Pjesë të varrezave janë mbi sipërfaqe, por një bosht shtrihet deri në një dhomë balsamimi dhe dhomë varrimi nën tokë, ku u zbuluan kavanozët. Sipas studimit, mbetjet kimike të gjetura në kavanoza i lejuan studiuesit të identifikonin përzierjet e vajrave aromatike ose antiseptike, katranit dhe rrëshirave. Kjo, e shoqëruar me shkrimin e gdhendur në pjesën e jashtme të kontejnerëve, u dha atyre detaje të reja të vlefshme rreth procesit të mumifikimit, shpjeguan studiuesit. Susanne Beck, një nga autoret e studimit, tha për “NBC News” përmes një email-i:

Anijet e mbishkruara tani mund të lidhen me materiale specifike dhe përzierje materialesh që ishin të panjohura më parë.

Ajo shtoi se “produkte shumë ekzotike” si rrëshira e pemës Dammar dhe vaji Elemi, të cilat janë vendase vetëm në pyjet e shiut në Azi dhe pjesërisht në Afrikë”, ishin zbuluar gjithashtu në kavanoza. Mbishkrimet në kavanoza, së bashku me analizën kimike të përmbajtjes së tyre, ndihmuan gjithashtu studiuesit të gjenin terma egjiptianë, si “Antiu” dhe “Sefet”, për përzierje specifike, shkruajnë studiuesit.

Kjo na jep një pasqyrë në të gjithë procesin e mumifikimit dhe logjistikën e tij që ne nuk e kishim deri më sot. Fakti që tregtohet diçka që është një material rrëshirë ose një vaj nga një bimë është mjaft interesant.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 58618 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE