Njihuni me problemet dentare që shkakton ndërprerja e hershme e ushqyerjes me gji tek fëmijët tuaj!

vovalbania February 08, 2023 0 koment 3 Mund të lexoni në minuta.
Njihuni me problemet dentare që shkakton ndërprerja e hershme e ushqyerjes me gji tek fëmijët tuaj!

Një studim që përfshin 800 fëmijë ka treguar se përfshirja e sheqerit në dietën e tyre dhe ndërprerja e hershme e ushqyerjes me gji janë faktorët kryesorë që kontribuojnë në shfaqjen e kariesit dentar në moshën 2 vjeçare. Studimi u publikua në revistën ‘Community Dentistry and Oral Epidemiology’. Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon ushqyerjen me gji për gjashtë muajt e parë të jetës, e ndjekur nga ushqimi i ngurtë së bashku me vazhdimin e ushqyerjes me gji sipas kërkesës deri në moshën 2 vjeç ose më shumë.

Ai gjithashtu këshillon që të mos u jepni foshnjave sheqer të shtuar para moshës 2 vjeç. Cardoso është profesore në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Sao Paulos (FSP-USP). Marly Augusto Cardoso, hetuese kryesore për projektin tha:

Disa studime të mëparshme treguan për një lidhje midis ushqyerjes së zgjatur me gji për 12 muaj ose më shumë dhe shfaqjes së kariesit dentar, por pa llogaritur siç duhet rolin e konsumit të hershëm të sheqerit të shtuar nga këta fëmijë. Hulumtimi ynë zbuloi rrezikun e rritur të kariesit në kontekstin e ushqyerjes së zgjatur me gji për ta barazuar me konsumin e sheqerit.

Jenny Abanto, autorja e parë e artikullit tha:

Rezultatet vërtetojnë gjetjet e hulumtimit të mëparshëm mbi rolin e sheqerit të lirë në zhvillimin e kariesit dentar. Vetëm laktoza e qumështit të gjirit nuk e shkakton problemin. Praktikisht të gjithë fëmijët e anketuar nga studimi ynë u ekspozuan ndaj sheqerit të lirë në moshë të hershme.

Studimi u krye gjatë studimeve të saj postdoktorale në Departamentin e Epidemiologjisë të FSP-USP. Aktualisht, ajo është profesoreshë në Shkollën Dentare Sao Leopoldo Mandic në Sao Paulo. Kariesi dentar u gjet në 22.8 për qind të 800 fëmijëve të gjurmuar. I izoluar, ky proporcion do të thotë se fëmijët e ushqyer me gji për më shumë se 24 muaj kishin një rrezik më të lartë se ata që ushqeheshin me gji për 12 muaj ose më pak. Megjithatë, incidenca e kariesit dentar ra në përputhje me rënien e konsumit të sheqerit në të parën. Cardoso tha:

Ne vumë re se ushqyerja me gji për 24 muaj reduktoi konsumin e ushqimeve ultra të përpunuara ose ushqimeve me sheqer të shtuar, duke vepruar si një faktor mbrojtjeje kundër kariesit dentar.

Informacioni rreth konsumit të ushqimit u mor nga intervistat në të cilat nënat ose kujdestarët përshkruanin se çfarë kishin ngrënë foshnjat në 24 orët e mëparshme. Është regjistruar gjithashtu edhe sasia e sheqerit e shtuar në lloje të ndryshme ushqimesh dhe pijesh, si çaji, lëngu, qumështi dhe papioni. Vetëm 2.8 për qind nuk kanë konsumuar kurrë sheqer para ditëlindjes së tyre të dytë, dhe 66.7 për qind kanë konsumuar ushqim me sheqer të shtuar më shumë se pesë herë në ditë.

Vetëm 7.6 për qind nuk konsumuan fare sheqer të shtuar në vitin e parë të jetës së tyre. Frekuenca e kariesit dentar ndryshonte me të ardhurat e familjes, arritjet arsimore dhe ngjyrën e lëkurës së nënës ose kujdestares. Ishte më e larta për fëmijët e grave të zeza në familje me të ardhura të ulëta dhe me më pak shkollim.

Konsumi i lartë i sheqerit rezulton në formimin e një biofilmi dentar kariogjen, i njohur si pllakë bakteriale. Qumështi i gjirit modifikohet nga pllaka dhe kontribuon në demineralizimin e smaltit të dhëmbëve, por konsumimi i sheqerit e nxit këtë proces. Frekuenca me të cilën pllakata ekspozohet ndaj qumështit të gjirit është ndoshta faktori kryesor në rritjen e rrezikut të kariesit dentar të vërejtur tek fëmijët me gji mbi 12 muajsh.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 48404 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE