Sa përmasat e Koloseut në Romë, zbulohet asteroidi!

vovalbania February 07, 2023 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Sa përmasat e Koloseut në Romë, zbulohet asteroidi!

Së fundmi astronomët evropianë me ndihmën e teleskopit James Webb zbuluan një asteroid të vogël me diametër 100 deri në 200 metra, sa përmasat e Koloseut në Romë. Zbulimi u bë nga një ekip astronomësh nga Gjermania, Spanja, Italia dhe Polonia, të cilët bënë një publikim përkatës në revistën “Astronomy & Astrophysics”.

Siç thotë hulumtimi, sistemi ynë diellor është i mbushur me asteroidë të madhësive të ndryshme. Deri më sot, astronomët dinë për mbi 1.1 milion mbetje shkëmbore që prej krijimit të sistemit tonë diellor. Asteroidi i ri është më i vogli i gjetur nga Webb deri më tani dhe një nga më të vegjlit e zbuluar përgjithësisht në rripin Mars-Jupiter. Ky brez në formë donuti përmban shumicën e asteroidëve.

Një teleskop hapësinor i projektuar për të kërkuar kometa dhe asteroidë të vështirë që i afrohen zonës afër Tokës do të fillojë të ndërtohet në Near-Earth Object Surveyor të NASA-s. NEO Surveyor bëri një rishikim teknik programatik dhe tani do të kalojë në fazën e ndërtimit. Akti i Autorizimit të NASA-s i vitit 2005 e udhëzoi NASA-n të dokumentonte 90% të objekteve afër Tokës me më shumë se 460 metra të gjerë që ndodhen brenda 30 milionë milje nga Toka. Objektet e asaj madhësie mund të përbëjnë një kërcënim të konsiderueshëm nëse godasin Tokën.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 32605 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE