Shenjat që tregojnë se po e teproni me ushtrimet e jogës!

vovalbania February 14, 2023 0 koment 3 Mund të lexoni në minuta.
Shenjat që tregojnë se po e teproni me ushtrimet e jogës!

Joga është një nga mënyrat më të mira për të mbajtur në formë dhe të shëndetshme. Jo vetëm që rrit fleksibilitetin dhe shkathtësinë, por joga e rregullt gjithashtu mund t’ju lërë energjikë, më të fortë dhe më të qetë, duke lehtësuar stresin. Megjithatë, shumë ekspertë mendojnë se praktika shpesh është e tepruar, duke çuar në shumë probleme shëndetësore.  Joga është e sigurt nëse bëhet në një sasi të moderuar, veçanërisht nëse praktikoni një shumëllojshmëri stilesh të ndryshme.

Shumica e asanave kërkojnë komponentë fizikë dhe për këtë arsye vënia e trupit tuaj në aktivitet intensiv mund të prishë ekuilibrin që krijon joga. Këtu janë disa shenja që tregojnë se po praktikoni joga në një mënyrë jo të shëndetshme:

Po e shtyni veten shumë fort

Është normale ta shtyni veten paksa shumë kur bëhet fjalë për të ushtruar dhe për t’u bërë më në formë. Megjithatë, ekspertët besojnë se duhet të jetë brenda një kufiri. Kur filloni të ndiheni të rraskapitur gjatë gjithë kohës, të lodhur dhe të keni dhimbje të trupit në muskuj dhe nyje, kjo do të thotë se po e teproni.

Të shtysh veten shumë fort fizikisht mund të vijë në formën e një praktike shumë të vështirë fizike që e bëni për disa ditë rresht pa pushim. Praktikuesit e jogës rekomandojnë t’i jepni trupit tuaj pushim për të paktën një ditë. Tejkalimi fizikisht mund të jetë vërtet taktik, duke çuar gjithashtu në rrezikun e lëndimeve të përhershme.

Marrja e klasave të avancuara ose intensive të jogës

Nëse jeni fillestar, në vend që të qëndroni në nivelin në të cilin jeni nëse shkoni më lart dhe filloni të praktikoni asana më të vështira dhe më rigoroze, mund të jeni duke e tepruar dhe duke rrezikuar dëmtimin e trupit tuaj. Një fillestar, thonë ekspertët, së pari duhet të vazhdojë me klasat e nivelit fillestar për ca kohë dhe gradualisht të kalojë në një nivel intensiv ose të avancuar. Asanat e jogës zakonisht kombinohen me frymëmarrjen tuaj dhe ky çekuilibër mund t’ju kushtojë mjekësisht.

Ju jeni gjithmonë pa frymë

Të bësh joga rregullisht dhe të jesh ende pa frymë do të thotë se ka diçka të gabuar me mënyrën se si po e bën. Të qenit pa frymë ndonjëherë është mirë, por joga ju mëson të balanconi frymëmarrjen së bashku me asana të ndryshme. Pra, është një shenjë se qëndrimet tuaja nuk janë të duhura dhe klasa nuk është e mirë për ju.

Ju po hiqni dorë nga interesat e tjera në favor të jogës

Nëse keni ndaluar së bashku, duke fjetur në kohë dhe duke bërë gjëra të interesave të tjera vetëm sepse dëshironi të bëni joga, është koha të ndaloni. Edhe pse është e rrallë, ekspertët thonë se mund ta teproni me aspektin meditues të jogës nëse praktika po ndërhyn në gjumin tuaj, jetën tuaj shoqërore, punën tuaj ose përgjegjësitë tuaja të tjera.

Ju vazhdimisht ndiheni të trullosur dhe me të përziera

Sipas mësuesve të yogës, teprimi i jogës së nxehtë, e cila praktikohet në dhoma me temperaturë midis 90 dhe 105 gradë, mund të shkaktojë marramendje, vjellje dhe shikim të mjegullt që mund të vijnë nga dehidratimi ose nga çekuilibri i elektroliteve.

Si të praktikoni joga në mënyrë të shëndetshme

Joga praktikohet për një mendje dhe trup më të qetë, dhe për këtë arsye nuk ka vend për ta tepruar. Ekspertët rekomandojnë këshillat e mëposhtme për ta bërë atë siç duhet.

Gjithmonë dëgjoni trupin tuaj

Vetëm ju mund ta kuptoni trupin tuaj, dhe për këtë arsye dëgjoni gjithmonë atë që thotë. Nëse trupi juaj është i lodhur, merrni sinjalin dhe mos i tendosni muskujt.

Merrni ditë pushimi

Gjithmonë këshillohet nga ekspertët që të bëni një ose dy ditë pushim ndërmjet praktikave për t’i dhënë kohë të mjaftueshme trupit për të pushuar dhe rikuperuar.

Mësoni bazat siç duhet

Nëse keni marrë joga për një arsye mjekësore ose muskuloskeletore, duhet të ndiqni gjithmonë udhëzimet siç duhet dhe të mos modifikoni ushtrimet vetë.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 26387 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE