Pse 99% e breshkave të detit tani lindin femra?! Studimi i fundit i shkencëtarëve tregon se kjo krijesë mund të rrezikojë zhdukjen!

vovalbania August 05, 2022 0 koment 2 Mund të lexoni në minuta.
Pse 99% e breshkave të detit tani lindin femra?! Studimi i fundit i shkencëtarëve tregon se kjo krijesë mund të rrezikojë zhdukjen!

Breshkat e detit të Floridës po përballen me një problem që sa vjen e përkeqësohet nga ndryshimet klimatike. Valët e fundit të të nxehtit kanë bërë që rëra në disa plazhe të bëhet aq e nxehtë sa pothuajse çdo breshkë e lindur të ishte femër.

Gjëja e frikshme është se katër verat e fundit në Florida kanë qenë verat më të nxehta në histori.

Kështu u shpreh Bette Zirkelbach, menaxhere e Spitalit Turtle në Marathon, një qytet në Florida Keys, i cili është një varg ishujsh tropikal që shtrihen nga jugu. Qendra e breshkave funksionon që nga viti 1986.

Shkencëtarët që po studiojnë breshkat e detit dhe vezët e detit nuk kanë gjetur breshka deti djem, kështu që vetëm breshka deti femra gjatë katër viteve të fundit.  

Trendi është vetëm një nga shenjat e shumta që kriza klimatike po ndërhyn në ekosistemet natyrore të Tokës, duke përparuar shumë shpejt që shumë specie të përshtaten. Kur një breshkë femër gërmon një fole në një plazh, temperatura e rërës përcakton seksin e të vegjëlve. Zirkelbach tha se një studim australian tregoi statistika të ngjashme se “99% e foshnjave të reja të breshkave të detit janë femra”.

Në vend të përcaktimit të seksit gjatë fekondimit, gjinia e breshkave të detit dhe aligatorëve varet nga temperatura e vezëve në zhvillim, sipas Administratës Kombëtare Oqeanografike të Atmosferës (NOAA). Nëse vezët e një breshkash inkubohen nën 81.86 Fahrenheit (27.7 Celsius), të vegjlit e breshkave do të jenë meshkuj, ndërsa nëse inkubohen mbi 88.8 F (31 C), ato do të jenë femra, sipas Oqeanit Kombëtar të NOAA.

Me kalimin e viteve, ju do të shihni një rënie të mprehtë në popullsinë e tyre, sepse ne thjesht nuk kemi diversitetin gjenetik.

Kështu tha Melissa Rosales Rodriguez, një kujdestare e breshkave të detit në spitalin e breshkave të hapur së fundmi në kopshtin zoologjik të Miami.

Ne nuk kemi raportin mashkull-femër që nevojitet në mënyrë që të kemi mundësi të kemi seanca të mbarështimit të suksesshëm.

Dy spitalet e breshkave po luftojnë gjithashtu me tumoret në breshka të njohura si fibropapillomatoza, e njohur gjithashtu si FP. Këto tumore janë ngjitëse për breshkat e tjera dhe mund të shkaktojnë vdekje nëse nuk trajtohen. Me klimën që ndikon në të ardhmen e breshkave dhe sëmundja është kaq e përhapur, Zirkelbach sheh nevojën për të shpëtuar çdo breshkë që mundet dhe për të hapur më shumë qendra rehabilitimi.

Spitali Turtle ishte i pari. Por, fatkeqësisht dhe për fat të mirë, ka një nevojë në të gjithë Florida.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 52186 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE