Sa të stresuar jeni? Ekspertët do të jenë në gjendje ta zbulojnë nëpërmjet flokëve tuaj

vovalbania August 11, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Sa të stresuar jeni? Ekspertët do të jenë në gjendje ta zbulojnë nëpërmjet flokëve tuaj

Studiuesit kanë zbuluar se ata mund të përcaktojnë me saktësi nivelet e kortizolit, hormonit kryesor të stresit, në flokët tuaj. Deri më tani, shkencëtarët mund të zbulonin vetëm hormonin e stresit në gjak, urinë dhe pështymë. Gjetjet e reja tregojnë se matja e kortizolit në flokë mund të jetë një mënyrë e besueshme për të diagnostikuar stresin kronik. Stresi kohor lidhet me ankthin, pagjumësinë, presionin e lartë të gjakut dhe sistemin imunitar të dobësuar.

Studiuesit analizuan mostrat e flokëve nga 881 gra në Meksikë dhe 398 gra në Islandë. Ata analizuan seksionin prej 3 cm të flokëve më afër kokës. Flokët rriten një centimetër në muaj, kështu që zona përfaqësonte tre muajt e fundit. Më pas grave iu dha një pyetësor me 10 pika që i pyeste se sa të stresuar ndiheshin. Gratë u pyetën se deri në çfarë mase mendonin se jeta e tyre ishte “e paparashikueshme, e pakontrollueshme dhe e mbingarkuar”.

Ata u përgjigjën në një shkallë prej pesë pikësh dhe studiuesit i ndanë të anketuarit në pesë grupe bazuar në rezultatet e tyre të përgjithshme, të cilat tregonin se sa të stresuar ishin. Gratë e renditura të parat në nivelet e stresit kishin 24.3 për qind nivele më të larta të kortizolit sesa ato të renditura në vendin e pestë, treguan rezultatet. Autorja e studimit Dr. Rebekka Lynch tha se matja e kortizolit në flokë mund të jetë premtuese në diagnostikimin e stresit kronik.

“U gjet një korrelacion midis stresit të perceptuar dhe përqendrimit të kortizolit të flokëve në një kampion grash nga dy prejardhje të ndryshme gjeografike dhe kulturore. Kjo mbështet hipotezën se përqendrimi i kortizolit të flokëve është një biomarker i qëndrueshëm në studimet e stresit kronik psikologjik” Studimi u publikua në revistën shkencore PLOS Global Public Health.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 55520 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE