Kujdes kur hedh hapin se përfundon duke notuar/Ishulli më i vogël i banuar në botë është sa një fushë tenisi!

vovalbania August 15, 2022 0 koment 2 Mund të lexoni në minuta.
Kujdes kur hedh hapin se përfundon duke notuar/Ishulli më i vogël i banuar në botë është sa një fushë tenisi!

Ishulli më i vogël në botë, i mbajtur dikur në Librin e Rekordeve Botërore Guinness, ishte Bishop Rock, një far tepër i vetmuar në Ishujt Anglezë të Scilly. Por fari u automatizua në vitin 1982, kështu që Bishop Rock nuk është më i banuar. Por ku është ishulli më i vogël në botë me dikë në të vërtetë?

Është ishulli i quajtur “Just Room Enough” pranë Gjirit të Aleksandrisë, Nju Jork. Just Room Enough është një nga Thousand Islands – në fakt 1,864, sipas numërimit zyrtar – që mbulon lumin St. Lawrence ndërsa rrjedh në verilindje nga liqeni Ontario. Vetëm pesëqind metra larg, në ishullin tjetër, ndodhet Kalaja Boldt, rezidenca ikonë e librit me tregime që milioneri i hotelit George Boldt filloi ta ndërtonte në vitin 1900.

Një vend i mjaftueshëm për një shtëpi dhe një pemë. Sipas konventës lokale, këto pika të vogla ranore midis Nju Jorkut dhe Ontarios llogariten vetëm si pjesë e arkipelagut Thousand Islands nëse janë mbi nivelin e lumit gjatë gjithë vitit dhe nëse mund të mbajnë dy pemë ose shkurre. Në vitet 1950, një familje e quajtur Sizeland bleu Hub Island, një nga ishujt më të vegjël në kanal, mbolli një pemë dhe ndërtoi një vilë të vogël që zinte pothuajse çdo centimetër katror të mbetur të tokës së thatë. Ata e riemëruan pronën e tyre të re Just Room Enough Island, për arsye të dukshme.

Shtëpia e ishullit është një pikë referimi lokale. Por plani i Sizelands për një arratisje të vogël private në fundjavë dështoi. Shtëpia e tyre me madhësi si ishulli në një ishull me madhësi një vilë u bë shpejt një atraksion popullor për turistët që lundronin në lumë. Washington Post vuri në dukje në vitin 2010 se vizita në ishull lë pak vend për gabime.

Një hap i gabuar dhe ju jeni duke notuar.

Ishulli “Just Room Enough” nuk është më i madh se një fushë tenisi. Me nivelin e lumit ku është në Google Earth, Just Room Enough Island duket të jetë rreth 3,300 metra katrorë, rreth një e trembëdhjetë e një hektari. Kjo do ta bënte atë gjysmën e madhësisë së Bishop Rock në baticë—kështu që edhe para se fari britanik t’i thoshte lamtumirën rojës së tij të fundit, Just Room Enough ishte ndoshta ishulli më i vogël i banuar në botë. Por secili prej këtyre ishujve do të ishte blerje e shkëlqyer nëse nuk jeni të çmendur për punën në oborr.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 52186 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE