Gjendet në Zimbabve dinosauri më i vjetër i Afrikës!

vovalbania September 02, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Gjendet në Zimbabve dinosauri më i vjetër i Afrikës!

Shkencëtarët kanë zbuluar në Zimbabve dinosaurin më të vjetër të Afrikës, i cili është më shumë se 230 milionë vjet i vjetër. “Mbiresaurus raathi” ishte një metër i gjatë, vrapoi me dy këmbë dhe kishte një qafë të gjatë. Shkencëtarët thanë se ishte një specie sauropodomorfi, një i afërm i sauropodit, dinosauri me qafë të gjatë që ecte me katër këmbë. Skeleti u zbulua gjatë dy ekspeditave, në 2017 dhe 2019, në Mbire në Luginën e Zambezi.

“Kur flasim për evolucionin e dinosaurëve të hershëm, fosilet nga epoka e Triasikut janë të rralla”, tha për BBC Darlington Munyikwa, zëvendësdrejtor i Muzeve Kombëtare dhe Monumenteve të Zimbabvesë dhe i cili ishte pjesë e ekspeditave. Ai tha se fosilet e asaj epoke, ishin zbuluar në Amerikën e Jugut, Indi dhe tani Zimbabve.

Zbulimi pritet të hedhë më shumë ‘dritë’ mbi evolucionin dhe migrimin e dinosaurëve të hershëm, kur bota ishte një kontinent i madh dhe Zimbabve ishte në të njëjtën gjerësi gjeografike me ato vende. Munyikwa tha se kishte më shumë vende që kishin nevojë për eksplorim të mëtejshëm në zonë, në varësi të disponueshmërisë së fondeve. Ai shtoi se zbulimi ishte “dinosauri më i vjetër i gjetur ndonjëherë në Afrikë”.

Dinosaurët janë zhdukur shumë kohë përpara se asteroidi që mendohet se solli shfarosjen e tyre të godiste tokën. Një raport i disa viteve më parë detajoi faktorët që po e shkatërronin mbijetesën e dinosaurëve përpara rënies së asteroidit që mendohet se i zhdukën 65 milionë vjet më parë. Profesori Gordon Gallup dhe një ish-student i tij, Michael Frederick, pohuan se bimët toksike dhe mekanizmat mbrojtës të dinosaurëve kanë luajtur rol të madh në rrugën drejt zhdukjes së kafshëve që dikur zotëronin Tokën.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 58381 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE