Jo vetëm ‘pasqyrë e shpirtit’, studimi i fundit për beben e syrit!

vovalbania January 09, 2023 0 koment 2 Mund të lexoni në minuta.
Jo vetëm ‘pasqyrë e shpirtit’, studimi i fundit për beben e syrit!

Së fundmi, studimet e reja na tregojnë se përveç se pasqyrë e shpirtit sytë na japin gjithashtu njohuri për aftësitë intelektuale. Në Institutin e Teknologjisë në Georgia, shkencëtarët kanë treguar se madhësia bazë e bebes është e lidhur ngushtë me dallimet individuale në inteligjencë. Kjo lidhje befasuese u zbulua për herë të parë kur studiuan ndryshimet në sasinë e përpjekjeve logjike që njerëzit duhej të ushtronin për të kryer detyra. Për ta bërë këtë, ata përdorën teknikën e psikologut Daniel Kahneman nga vitet 1960 dhe 1970, në të cilën matet zgjerimi i bebëzës.

Prandaj, ata kryen disa studime të mëdha që përfshinin më shumë se 500 njerëz midis moshës 18 dhe 35 vjeç. Eksperimenti u krye në një laborator të errët me një pajisje speciale me performancë të lartë që kap reflektimin e dritës nga bebëza në kornea. Së pari, nxënësit u matën në pushim, ndërsa pjesëmarrësit shikuan në një ekran bosh kompjuteri për deri në katër minuta. Pajisja po regjistronte gjatë gjithë kohës.

Madhësia e bebëzës mund të ndryshojë nga dy deri në tetë milimetra. Bebëza është e rrethuar nga një iris shumëngjyrësh, i cili ndikon në madhësinë e bebëzës. Në pjesën e dytë të eksperimentit, pjesëmarrësit përfunduan një sërë testesh njohëse. Pjesëmarrësve iu desh të rezistonin të shikonin drejt një ylli vezullues në njërën anë të ekranit të kompjuterit dhe në vend të kësaj të shikonin shpejt në drejtim të kundërt për të identifikuar shkronjën. Letra u zhduk brenda pak çastesh, madje edhe një vështrim i përciptë në drejtimin tjetër do të kishte humbur letrën.

Njerëzit janë të prirur për t’iu përgjigjur objekteve në vizionin tonë periferik, kjo përdoret për të lejuar të dallojmë një grabitqar ose pre, por kjo detyrë kërkonte që pjesëmarrësit të fokusoheshin në një shkronjë në vend të një ylli të ndritshëm. Testet kanë treguar se një nxënës më i madh shoqërohet me inteligjencë më të madhe, kontrollojnë vëmendjen, shpërqendrohen në një masë më të vogël dhe kanë kapacitet të lartl memorie që i ndihmon në punë. Megjithatë, madhësia e bebeve kishte një lidhje negative me moshën, pjesëmarrësit më të vjetër prireshin të kishin bebëza më të vogla dhe më të ngushta.

Ndërkaq, tiku nervor i syrit ka të bëjë me pulsime të shpeshta që prekin njërin sy, të cilat i ka përjetuar shpesh shumica prej nesh. Dridhja e syrit është shumë e zakonshme. Ajo shkaktohet nga faktorë të ndryshëm por, sipas të dhënave, tre më të përhapurit janë stresi, lodhja dhe niveli i lartë i kafeinës. Tiku i syrit mund të zgjasë disa sekonda, por ka raste që zgjat për javë dhe muaj të tërë. Në këtë rast, ai mund të sinjalizojë një problem serioz nervor që prek qepallat.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 58618 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE