Studimi i ri zbulon se me çfarë mund të trajtohet anoreksia!

vovalbania July 26, 2023 0 koment 2 Mund të lexoni në minuta.
Studimi i ri zbulon se me çfarë mund të trajtohet anoreksia!

Për njerëzit me anoreksi, opsionet e trajtimit janë të pakta. Nuk ka medikamente të miratuara për çrregullimin e të ngrënit, sepse asnjë prej tyre nuk është treguar se funksionon. Dhe anoreksia ka shkallën më të lartë të vdekjes nga të gjitha kushtet psikiatrike, sipas një studimi të vitit 2020. Por tani, një studim i vogël nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, ka zbuluar se psilocybin në “kërpudhat magjike” mund të trajtojë me sukses disa njerëz me anoreksi.

Ishte “përvoja më e rëndësishme e jetës sime”, tha një pjesëmarrëse në studim. Ajo tha në një njoftim për shtyp të UCSD:

Ky ilaç ndryshoi mënyrën se si ndihesha për trupin tim pothuajse në mënyrë të pavarur. Ishte si një dhuratë, duke ndryshuar perceptimin tim për mua në një mënyrë që nuk jam i sigurt se mund ta kisha bërë vetë.

Ky lloj zbulimi është i vështirë për t’u arritur me trajtimet standarde të anoreksisë, thonë ekspertët mjekësorë. Dr. Stephanie Knatz Peck, profesore e asociuar klinike në UCSD tha:

Një nga gjërat që e bën anoreksinë kaq të vështirë për t’u trajtuar është se, ndërsa shumica e njerëzve me një sëmundje psikiatrike duan ta heqin qafe atë, nuk është kështu me këtë. Njerëzit identifikohen me sëmundjen e tyre ata thonë se e pëlqejnë veten më shumë ose ndihen më mirë me anoreksi. Kështu që ata mund të refuzojnë të kthehen për më shumë trajtim.

Vitet e fundit, psikedelikët duke përfshirë kërpudhat psilocybin, ketaminë, MDMA, ayahuasca dhe komponime të tjera – sintetike dhe natyrale – janë përdorur me sukses për të trajtuar një numër në rritje të shqetësimeve të shëndetit mendor. Australia është tani vendi i parë që legalizon përdorimin e MDMA dhe kërpudhave magjike për të trajtuar PTSD dhe depresionin, dhe në SHBA, Oregon kohët e fundit u diplomua një klasë e udhëzuesve të kërpudhave magjike të licencuara nga shteti për të trajtuar njerëzit me probleme të shëndetit mendor.

Por anoreksia nervore dhe çrregullime të tjera të të ngrënit si bulimia, janë provuar shumë rezistente ndaj trajtimit dhe mund të çojnë në komplikime serioze mjekësore. Në raste të rënda, njerëzit mund të kërkojnë një tub ushqimor për t’u siguruar që kanë mjaftueshëm lëndë ushqyese për të ruajtur funksionet themelore jetësore. Këshillimi, duke përfshirë terapinë familjare dhe terapinë konjitive të sjelljes, ndonjëherë mund të ndihmojë në normalizimin e sjelljes së të ngrënit, sipas Klinikës Mayo, por njerëzit shpesh rikthehen gjatë periudhave stresuese ose në situata nxitëse.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 26332 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE