3 arsye pse nuk keni nevojë të shqetësoheni për peshën tuaj

vovalbania August 07, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
3 arsye pse nuk keni nevojë të shqetësoheni për peshën tuaj

Shpresoj që fusha e shëndetit dhe e mirëqenies të zhvendoset më shumë në cilësinë e jetës dhe më pak në matjen e peshës, sepse tani preokupimi me peshën shpesh çon në ushqim të çrregullt, vetë-dyshim, vetëvlerësim të dobët dhe një marrëdhënie të ndërlikuar me ushqimin.

Mendoj se mund të bëjmë më mirë duke u fokusuar në stilin e jetës në vend që të shikojmë shkallën.

Këtu janë tre arsye pse duhet të ndaloni së fiksuari mbi peshën tuaj.

BMI nuk është aq i dobishëm sa keni menduar

BMI është një ekuacion që synon të vlerësojë nëse një person është i trashë, mbipeshë apo jo. Në fakt, krijuesi i saj, një matematikan, Lambert Adolphe Jacques Quetelet, i cili kishte thënë se BMI nuk duhet të përdoret në nivel individual. Anasjelltas, një mjet shumë më i mirë për të vlerësuar rrezikun e të qenit mbipeshë është matja e perimetrit të belit.

Të jesh i dobët nuk do të thotë që je i shëndetshëm

Unë njoh shumë njerëz të dobët me kolesterol të lartë, presion të lartë të gjakut dhe me ilaçe. Njoh gjithashtu njerëz obezë që kanë presion të ulët të gjakut dhe lexime normale të sheqerit në gjak. Pra, çfarë po ndodh? Shëndeti diktohet nga mënyra e jetesës, jo nga shkalla.

Një studim i fundit tregoi se nuk kishte asnjë lidhje domethënëse midis BMI-së dhe rezultateve të testit, duke përfshirë kolesterolin total, LDL (kolesteroli i keq) ose trigliceridet. Kjo do të thotë se njerëzit në kategorinë e peshës normale kishin të njëjtin rrezik për teste jonormale si ata që konsideroheshin mbipeshë ose obezë.

Ka gjëra më të mira për të bërë

Pesha është vetëm një matje nga shumë. Peshorja mund të mos tregojë me besueshmëri progresin ose të mos pasqyrojë gjithë punën e vështirë që po bëni. Në vend të kësaj, ju mund të shihni se sa energjikë ndiheni dhe nëse keni mirëqenie. Këto janë ato që luajnë një rol më të madh dhe jo pesha juaj. Trupat tanë duhet të kenë kujdes dhe kjo nuk mund të bëhet duke numëruar kaloritë dhe duke shkelur në peshore.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 58473 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE