Për ju që nuk e keni menduar asnjëherë se çfarë ndodh me trupin tuaj kur qani!

vovalbania August 13, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Për ju që nuk e keni menduar asnjëherë se çfarë ndodh me trupin tuaj kur qani!

E qara është një përgjigje fiziologjike e lidhur zakonisht me botën emocionale, edhe pse jo gjithmonë. Për shembull, mendoni për efektet e një qepe. Sidoqoftë, është më shpesh një reagim trupor kur përballeni me një përvojë shumë intensive emocionale. Arsyet për të qarë mund të jenë të ndryshme. Midis tyre janë trishtimi, zhgënjimi, lumturia dhe frika. Por, çfarë ndodh me trupin tuaj kur qani?

Jo të gjithë qajnë për të njëjtat arsye. Megjithatë, fytyra e të gjithëve duket pothuajse e njëjtë, sytë e skuqur, lotët që u derdhen në faqet e tyre, një hundë e lëngshme dhe një gojë e pjerrët poshtë. Të gjithë e dimë se si duket një person që qan. E qara fillon nga një reaksion zinxhir brenda trupit tuaj. Një stimul i jashtëm ose i brendshëm zgjon sinjalet që dërgohen në trurin tuaj në mënyrë që ai të mund të bëjë magjinë e tij dhe të bëjë që lotët të rrjedhin.

Gjëndrat lacrimal janë gjëndra të vogla që gjenden poshtë buzës së syve. Stimulimi i tyre shkakton lot që grumbullohen me shpejtësi në depozitat e vendosura në qoshet e brendshme të syve. Kur këto mbushen, lotët fillojnë të rrjedhin poshtë, duke e turbulluar shikimin. Në të njëjtën kohë, ato përmbytin zgavrën e hundës. Të lejosh veten të qajë lirisht kur të duhet është një përgjigje e zgjuar dhe e dobishme. Në fakt, e qara funksionon si një qetësues natyral i dhimbjes, pasi ju jep një ndjenjë lehtësimi.

Ka një shpjegim për këtë, lotët tuaj përmbajnë hormonin adrenokortikotrop, i cili rregullon përgjigjen tuaj ndaj stresit. Një person nxjerr mesatarisht rreth 624 litra lot gjatë gjithë jetës së tij, sipas shkencëtarëve. Por njerëzit shpesh preferojnë të ndrydhin emocionet e tyre dhe shpesh ndihen të turpëruar. Emocionet mund të shihen si një mënyrë për të humbur peshën e tepërt dhe të gjitha ato litra lot, mund të bëhen të dobishëm. Të gjithë e dimë se jeta mund të na rezervojë momente të vështira për të gjetur një zgjidhje.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 58618 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE