Mund të jetë një lloj supernova shumë i fuqishëm dhe rekord/Çfarë pritet të ndodhë në Univers?!

vovalbania October 12, 2022 68 nuk lexohet 0 koment 4 Mund të lexoni në minuta.
Mund të jetë një lloj supernova shumë i fuqishëm dhe rekord/Çfarë pritet të ndodhë në Univers?!

Observatorët në mbarë botën sapo kanë zbuluar një shpërthim kolosal të rrezatimit jashtëzakonisht energjik të përshkruar si “rekord”. Ngjarja, e zbuluar për herë të parë më 9 tetor. I quajtur fillimisht Swift J1913.1+1946, mendohej se ishte një blic i shkurtër i rrezeve X nga një burim jo shumë i largët. Ishte vetëm përmes analizave të mëtejshme që astronomët zbuluan natyrën e vërtetë të shkëlqimit – një shpërthim i rrezeve gama, një nga shpërthimet më të dhunshme në Univers, i riemëruar tani GRB221009A.

Edhe pse më larg, ai ishte ende një nga më të afërt e parë deri më tani, vetëm 2.4 miliardë vite dritë larg. Për më tepër, ky shpërthim jashtëzakonisht i ndritshëm i rrezeve gama duket të jetë më energjiku i zbuluar ndonjëherë, duke ardhur deri në 18 teraelektronvolt. Për të qenë të qartë, megjithëse kjo afërsi ndodh të jetë 20 herë më afër se mesatarja e shpërthimit të gjatë të rrezeve gama, ajo nuk paraqet absolutisht asnjë rrezik për jetën në Tokë.

Përkundrazi, është jashtëzakonisht emocionuese një ngjarje që mund të hedhë dritë të re mbi këto shpërthime magjepsëse. Megjithëse afërsia e tij e bën atë të duket më e ndritshme në qiellin tonë, GRB221009A është ndoshta shpërthimi më i ndritshëm i rrezeve gama që kemi parë ndonjëherë.

On 2022-10-10 I observed the optical afterglow of the extremely bright GRB 221009A = Swift J1913.1+1946 remotely using telescope of Burke-Gaffney Observatory @smubgobs.

Image: stacked 12×300 sec., Ic filter.

More information: https://t.co/sjocA0PCOo@Astroguyz @El_Universo_Hoy pic.twitter.com/mSCKWZzkuI

— Филипп Романов/Filipp Romanov (@romanov_filipp) October 10, 2022

“Kjo është me të vërtetë një ngjarje shumë emocionuese!” Astronomja dhe specialistja e ngjarjeve kalimtare Gemma Anderson nga nyja e Universitetit Curtin të Qendrës Ndërkombëtare për Kërkime të Astronomisë në Radio (ICRAR) në Australi thotë për ScienceAlert.

Kjo ngjarje duke qenë kaq afër por edhe shumë energjike do të thotë se drita e radios, optike, rrezeve X dhe rrezeve gama që prodhon është jashtëzakonisht e ndritshme dhe për këtë arsye e lehtë për t’u vëzhguar. Prandaj ne mund ta studiojmë këtë GRB me shumë teleskopë të mëdhenj dhe të vegjël rreth botë dhe mblidhni grupe të dhënash shumë gjithëpërfshirëse pasi fillimisht ndriçohet dhe më pas zbehet.

Rrezatimi gama është forma më energjike e dritës në Univers, e prodhuar nga zbërthimi radioaktiv i bërthamave atomike. Dhe një shpërthim i rrezeve gama është një ngjarje e madhe, duke shkarkuar në pak sekonda aq energji sa Dielli do të prodhonte në 10 miliardë vjet. Këto shpërthime shënojnë fundin e jetës së një ylli masiv – një supernova ose hipernova. Ata gjithashtu mund të dalin nga një përplasje midis dy yjeve neutron.

Në thelb, kur një yll më masiv se rreth tetë nga Diejt tanë të shtrënguar së bashku i mbaron materiali për të ushqyer shkrirjen e tij të hidrogjenit, presioni i jashtëm bie dhe ylli shembet nën ndikimin e gravitetit. Kjo prodhon një shpërthim kolosal (supernova), duke shtyrë materialin e jashtëm në hapësirë, ndërsa bërthama shembet në një yll neutron ose vrimë të zezë.

Profilet e ndryshme të shpërthimit të rrezeve gama nënkuptojnë lloje të ndryshme shpërthimesh, të cilat zbehen në mënyra të ndryshme. Kur astronomët vëzhguan një përplasje midis dy yjeve neutron në vitin 2017, ajo prodhoi një shpërthim të shkurtër të rrezeve gama. Shpërthimet me kohëzgjatje të gjatë shoqërohen me ngjarje jashtëzakonisht të fuqishme, supernova supernova dhe hipernova. Është ende e paqartë se çfarë po shohim me GRB221009A.

“Është ende shumë herët për të thënë,” thotë Anderson.

Drita nga një supernova e fshehtë do të marrë ditë për t’u ndriçuar. Megjithatë, duke pasur parasysh kohëzgjatjen e gjatë të shpërthimit të rrezeve gama, mund të jetë një lloj supernova shumë i fuqishëm.

Ajo që ne dimë është se shpërthimi duket se ka dalë nga një galaktikë shumë pluhur dhe se ishte shumë e fuqishme. Dhe Observatori Large High Latitude Shower Air (LHAASO), një observator Cherenkov në Kinë, ka zbuluar fotone me energji deri në afërsisht 18 teraelektronvolt (TeV). Deri më sot, vetëm një pjesë e vogël e shpërthimeve të rrezeve gama janë zbuluar me emetim në intervalin TeV; nëse të dhënat LHAASO verifikohen, GRB221009A do të jetë i pari mbi 10 TeV.

Për momentin, ka shumë shkencë për t’u bërë në ditët pas shpërthimit. Shkencëtarët po trajnojnë teleskopët për vendndodhjen e objektit për të vëzhguar sjelljen e shkëlqimit pasues në sa më shumë gjatësi vale të jetë e mundur, informacion thelbësor për të zbuluar në detaje shkakun e shpërthimit.

Kur keni të bëni me shpërthime kozmike që shpërthejnë mbetjet yjore me shpejtësinë afër shpejtësisë së dritës, duke lënë pas një vrimë të zezë, ju jeni duke parë fizikën që ndodh në mjediset më ekstreme që është e pamundur të rikrijohen në Tokë. Ne ende nuk e kuptojmë plotësisht këtë proces. Një shpërthim i tillë afër do të thotë se ne mund të mbledhim të dhëna me cilësi shumë të lartë për të studiuar dhe kuptuar se si ndodhin shpërthime të tilla.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 18424 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE