Bëni kujdes, këto janë kimikatet që përmban një shishe manikyri!

vovalbania February 10, 2023 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Bëni kujdes, këto janë kimikatet që përmban një shishe manikyri!

Kimikatet toksike në aromat, manikyrat e thonjve dhe shampo mund të rrisin rrezikun e diabetit të tipit 2 tek gratë, sugjeron një studim. Ftalatet janë kimikate që forcojnë plastikën dhe përdoren si lubrifikant në shumë produkte kozmetike. Kimikatet mund të depërtojnë nëpër lëkurë dhe të shkaktojnë dëme në mëlçi, veshka, mushkëri dhe organe të tjera.

Studiuesit nga Universiteti i Miçiganit, të cilët gjurmuan 1,300 gra të moshës së mesme gjatë gjashtë viteve zbuluan se ato me ekspozim të lartë ndaj kimikateve kishin 63 për qind më shumë gjasa për të zhvilluar diabetin e tipit 2. Administrata e Ushqimit dhe Barnave paralajmëron se këto kimikate gjenden gjithashtu në llak për flokët, pas rruajtjes dhe produkte të tjera bukurie.

Shkencëtarët tani po përpiqen të mbyllin hendekun e kërkimit me gjetjet e fundit që thonë se kimikatet rrisin rrezikun e tumoreve të mitrës, kancerit dhe pengojnë rritjen e të porsalindurve. Ftalatet shpesh u shtohen produkteve gjatë procesit të prodhimit për t’u dhënë atyre një cilësi të veçantë, siç është lubrifikimi ose qëndrueshmëria më e mirë.

Në studimin e publikuar sot në Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, shkencëtarët rekrutuan 1300 gra amerikane që nuk kishin diabet. Ata përdorën të dhëna nga Studimi Multindotës SWAN, një studim i grave të moshës së mesme. Ata u monitoruan për gjashtë vjet – nga viti 2000 deri në 2006 me mostrat e urinës të marra kur filloi studimi dhe në 2002/2003 për të testuar për ftalate.

Shkencëtarët vlerësuan praninë e 11 llojeve të ftalateve, duke përfshirë lloje me peshë të ulët molekulare që përdoren zakonisht në produktet e kujdesit personal si aromat, manikyrat e thonjve dhe disa produkte higjienike femërore. Ata shikuan gjithashtu metabolitët e Di-2-etileksil, që gjenden shpesh në ambalazhet plastike të ushqimit dhe disa lodra për fëmijë.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 26332 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE