Bill Gates jep alarmin për një sëmundje virale vdekjeprurëse!

vovalbania August 05, 2022 0 koment 3 Mund të lexoni në minuta.
Bill Gates jep alarmin për një sëmundje virale vdekjeprurëse!

Bill Gates është quajtur shpesh mjeku më i fuqishëm në botë. Ky titull jozyrtar vjen nga fakti se bashkëthemeluesi i gjigantit të software-it Microsoft (MSFT) i ka kushtuar të gjitha përpjekjet e tij që kur u bë filantropist për çështjet shëndetësore. Miliarderi është bërë një nga donatorët më të mëdhenj të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Dhe nëpërmjet Fondacionit Bill dhe Melinda Gates, i bashkëthemeluar me ish-gruan e tij Melinda French Gates, ai financon projekte shëndetësore dhe lehtësimi të varfërisë në vendet në zhvillim, duke përfshirë programet e hulumtimit dhe vaksinimit ndaj malaries. Manjati gjithashtu e ka bërë prioritet zhdukjen e disa sëmundjeve.

Rasti i parë i poliomielitit në SHBA që prej 9 vitesh

Një nga prioritetet e tij ka qenë çrrënjosja e poliomielitit, një sëmundje virale vdekjeprurëse, së cilës Gates i kushtoi shumë. Në prill 2013, Gates, një nga filantropistët më të mëdhenj në botë, njoftoi në Abu Dhabi se Fondacioni Bill dhe Melinda Gates do të kontribuojë me 1.8 miliardë dollarë në fushatën për çrrënjosjen e poliomielitit të njohur si Iniciativa Globale e Polio për çrrënjosjen e poliomielitit (IMEP). Por pikërisht kur sëmundja vdekjeprurëse virale, e cila dikur ishte shkaku kryesor i paralizës tek fëmijët në mbarë botën, besohej se ishte në prag të çrrënjosjes, sapo u zbulua një rast në Shtetet e Bashkuara, i pari që nga viti 2013. Njoftimi i këtij lajmi të keq preku veçanërisht Gates, i cili nxitoi të jepte alarmin.

Nga Malavi në Shtetet e Bashkuara, rastet e reja të poliomielitit janë një kujtesë se derisa të #I japim fund Polio-s për mirë, ai mbetet një kërcënim për të gjithë ne.

From Malawi to the United States, new cases of polio are a reminder that until we #EndPolio for good, it remains a threat to all of us. https://t.co/NbkqNQezgU

— Bill Gates (@BillGates) July 22, 2022

Një banor i kontesë Rockland, 30 milje në veri të Manhatanit, i cili ishte i pavaksinuar, është infektuar me poliomielit, njoftuan autoritetet shëndetësore në shtetin e Nju Jorkut më 21 korrik. Pacienti përjetoi për herë të parë simptoma rreth një muaj më parë dhe tani vuan nga paraliza e pjesshme. Ai nuk ka udhëtuar kohët e fundit dhe për këtë arsye do të ishte infektuar në Shtetet e Bashkuara.

Më shumë raste do të vijnë?

Zyrtarët shëndetësorë të shtetit dhe të qarkut këshilluan mjekët dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor “të jenë vigjilentë për raste shtesë”. Komisionerja Shtetërore e Shëndetësisë Dr. Mary T. tha se:

Bazuar në atë që dimë për këtë rast dhe poliomielitin në përgjithësi, departamenti i Shëndetësisë rekomandon fuqimisht që individët e pavaksinuar të vaksinohen ose të rriten me vaksinën IPV të poliomielitit të miratuar nga FDA sa më shpejt të jetë e mundur.Vaksina e poliomielitit është e sigurt dhe efektive, duke mbrojtur kundër kësaj sëmundjeje potencialisht dobësuese dhe ka qenë pjesë e shtyllës kurrizore të imunizimeve të kërkuara rutinë të fëmijërisë të rekomanduara nga zyrtarët shëndetësorë dhe agjencitë e shëndetit publik në mbarë vendin.

Ky rast është “tregues i një zinxhiri transmetimi nga një individ që ka marrë vaksinën orale të poliomielitit (OPV), e cila nuk është më e autorizuar ose e administruar në SHBA që nga viti 2000, thonë zyrtarët. Megjithatë, dikush mund ta kishte marrë atë jashtë vendit, përpara se të infektonte njerëz të tjerë të pavaksinuar me llojin e tij viral të dobësuar.

Rasti i fundit i njohur i poliomielitit në Shtetet e Bashkuara ishte në vitin 2013, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Një fëmijë 7-muajsh i cili sapo ishte zhvendosur nga India në Shtetet e Bashkuara u diagnostikua në San Antonio, Teksas.

OBSH paralajmëroi muajin e kaluar se një lloj poliovirusi që rrjedh nga vaksina orale e poliomielitit – e cila, në raste të rralla, mund të shkaktojë infeksion tek të tjerët, por jo tek personi i vaksinuar – ishte zbuluar në mostrat e ujërave të zeza në Londër. Mund të shkaktojë sëmundje të rënda dhe paralizë te njerëzit e pavaksinuar.

Polio, një sëmundje virale shumë infektive që prek kryesisht fëmijët nën moshën 5 vjeç, është zhdukur praktikisht në mbarë botën, sipas UNICEF. Rastet kanë rënë me 99% që nga viti 1988, kur poliomieliti ishte ende endemik në 125 vende dhe u regjistruan 350,000 raste.

Infeksionet ranë ndjeshëm në fund të viteve 1950 dhe në fillim të viteve 1960 në Shtetet e Bashkuara, me zhvillimin e një vaksine. Infeksioni i fundit natyror që ka ndodhur në SHBA daton që nga viti 1979./The Street

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 52598 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE