Si ndikon drita blu e pajisjeve që ne përdorim çdo ditë në shëndetin tonë?!

vovalbania August 12, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Si ndikon drita blu e pajisjeve që ne përdorim çdo ditë në shëndetin tonë?!

Drita blu është një komponent mbizotërues i pajisjeve që lëshojnë dritë, të cilat janë gjithnjë e më të pranishme në mjedisin tonë. Tashmë ka prova të grumbulluara që ekspozimi ndaj dritës blu shkakton dëmtim të qelizave të retinës. Megjithatë, dihet shumë më pak për efektet e mundshme të dritës blu në qelizat jo-retinale.

Në një studim të ri, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Oregonit hetuan efektet e ekspozimit ndaj dritës blu përgjatë jetëgjatësisë së mizës së frutave (Drosophila melanogaster) një organizëm model i rëndësishëm për shkak të mekanizmave qelizor dhe të zhvillimit që ndan me kafshët dhe njerëzit e tjerë – dhe zbuluan se ndjeshmëria ndaj stresit të dritës blu varet shumë nga mosha.

“Këto rezultate kontribuojnë në të kuptuarit tonë se si drita ndikon në tru dhe hap një gamë të re mundësish për përdorimin e dritës për të përmirësuar vigjilencën, produktivitetin dhe sigurinë njerëzore,” shpjegon neuroshkencëtari i Brigham dhe hetuesi i lartë i studimit, Steven Lockley, PhD.

Ndërsa ndihmon për të përmirësuar vigjilencën tek punëtorët e natës ka përfitime të dukshme sigurie, punonjësit e turneve të ditës mund të përfitojnë gjithashtu nga ndriçimi më cilësor që jo vetëm që do t’i ndihmonte ata të shohin më mirë, por gjithashtu do t’i bënte më vigjilentë.

Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se efektet alarmuese të dritës mund të jenë gjithashtu shkatërruese. Ekspozimi ndaj dritës elektrike në mbrëmje – dhe në veçanti dritës blu, e cila emetohet nga laptopët, iPad-ët dhe telefonat inteligjentë – mund të çojë në një ndryshim të padëshiruar dhe të alarmojë trurin. Kjo mund të çojë në cilësi dhe kohëzgjatje të dobët të gjumit, e cila, nga ana tjetër, rrit rrezikun e një personi për një sërë sëmundjesh.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 42274 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE