Na thoni kohën kur zgjoheni t’ju tregojmë më shumë për shëndetin tuaj…

vovalbania August 03, 2023 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Na thoni kohën kur zgjoheni t’ju tregojmë më shumë për shëndetin tuaj…

Hulumtimi i ri ka treguar se edhe një shtrirje 90-minutëshe në fundjavë prodhon baktere të zorrëve që lidhen me sulmet në zemër, goditjet në tru dhe obezitetin. Një studim i kryer nga King’s College në Londër dhe kompania e personalizuar e ushqimit ZOE zbuloi se gjumi dhe zgjimi më vonë kur jeni jashtë punës mund të prishin dietën tuaj dhe të rrisin inflamacionin. Sipas studiuesve, njerëzit që flinin gjatë fundjavave hanin më pak shëndetshëm, pinin më shumë pije me sheqer dhe shtonin më pak fruta dhe arra në dietën e tyre.

Ata vlerësuan se këto zakone të këqija dietike kishin një efekt në mikrobiomet e zorrëve të njerëzve. Ata që flenë vonë u zbuluan gjithashtu se kishin tregues më të lartë të inflamacionit – një shenjë e shëndetit më të dobët krahasuar me ata me modele të qëndrueshme të gjumit. Puna e mëparshme ka treguar se punëtorët me turne kanë shëndet më të keq, me një rrezik më të lartë të shtimit të peshës, problemeve të zemrës dhe diabetit për shkak të ndërprerjeve të gjumit.

Por ky studim i ri i 934 njerëzve i botuar në The European Journal of Nutrition zbuloi se edhe ndryshimet e vogla në modelet e gjumit mund të bëjnë ndikimin e tyre. Gjithçka që u desh ishte një ndryshim prej 90 minutash midis orarit të gjumit të ditës së javës dhe fundjavës. Ekipi i ZOE dhe KCL vlerësoi mostrat e gjakut, të jashtëqitjes dhe mikrobiomit të zorrëve dhe mori matje të glukozës te njerëzit, gjumi i të cilëve ishte i parregullt në krahasim me ata me një orar rutinë të gjumit.

Shumica e pjesëmarrësve ishin të dobët dhe të shëndetshëm dhe kishin tendencë të flinin më shumë se shtatë orë çdo natë. Sipas studiuesve, përbërja e mikrobeve në zorrën tuaj mund të ndikojë negativisht ose pozitivisht në shëndetin tuaj duke prodhuar toksina ose metabolitë të dobishëm. Llojet specifike të mikrobeve mund të korrespondojnë me rrezikun e një individi për kushte shëndetësore afatgjata si diabeti, sëmundjet e zemrës dhe obeziteti.

Studiuesit identifikuan 17 lloje bakteriale në zorrët e njerëzve, ku nivelet ndryshonin në varësi të faktit nëse pjesëmarrësit kishin modele të qëndrueshme ose të paqëndrueshme të gjumit. Nga këto, tre ishin të lidhura me obezitetin, shëndetin e dobët kardiometabolik dhe nivelet më të larta të inflamacionit dhe rrezikut për sulm në zemër.

 

 

 

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 26387 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE