Gjendet në lumin gjerman anija e rrallë 400-vjeçare!

vovalbania August 12, 2022 0 koment 1 Mund të lexoni në minuta.
Gjendet në lumin gjerman anija e rrallë 400-vjeçare!

Arkeologët detarë në Gjermaninë veriore kanë zbuluar rrënojat e një anijeje mallrash 400-vjeçare që “u fundos pothuajse në këmbë”, i shpëtoi prishjes nga krimbat e egër të anijeve dhe ka ende fuçitë e gëlqeres që mbante për industrinë e ndërtimit të gurit shekuj më parë. Anija, një zbulim i rrallë, është nga periudha hanseatike, kur një grup esnafësh tregtarë të Evropës Veriore dominuan në detin Baltik dhe atë të Veriut nga shekujt 13 deri në 17.

Druri shpejt kalbet nën ujë në këtë rajon dhe pak anije të mbytura të kësaj epoke janë gjetur ndonjëherë. Por arkeologët detarë mendojnë se rrënojat mbijetuan nën valë, sepse ajo u përfshi shpejt dhe u mbrojt nga një shtresë balte e imët e bartur atje nga lumi Trave, i cili të çon në qytetin e Lübeck rreth 8 kilometra në brendësi. Mbetjet e anijes u gjetën për herë të parë në vitin 2020 gjatë një studimi rutinë sonar nga autoritetet e kanalit të lundrueshëm në Trave.

Anija shtrihet në një thellësi prej rreth 11 metra në shtrirjen e jashtme kryesisht me ujë të kripur të lumit, midis Lübeck dhe portit të Travemünde në grykën e tij në Detin Baltik. Fritz Jürgens, arkeologu kryesor detar në projekt tha se:

Anija e shkatërruar ishte midis 20 deri në 25 metra e gjatë dhe mund të ketë qenë një galiot, një anije mallrash me një shtyllë të zakonshme gjatë periudhës hanseatike.

Në atë kohë, qytetet dhe repartet e Gjermanisë veriore dhe gjetkë në Evropë përbënin një bllok të suksesshëm, Hansa që dominonte tregtinë në të gjithë Balltikun dhe Detin e Veriut. Jürgens shtoi se:

Shtresa e baltës së lumit mbi rrënojat mund ta ketë penguar atë nga kolonizimi nga Teredo navalis, një lloj molusku i ujit të kripur i quajtur ‘krimbi i anijes’ që ha me shpejtësi drutë e zhytur.

Biletë:

vovalbania

Redaktori nuk ka dhënë ende asnjë informacion për veten e tij.

Total 42274 ka shpërndarë postimin.
MEDIAT SOCIALE